Dünden Bugüne Hoodie’nin Tarihçesi

Dünya genelinde gardıropların vazgeçilmezi, sokak stilinin olmazsa olmazı, konforlu stilin demirbaşı o çok yönlü giysi şimdi tarihiyle radarımızda olacak. Daha önce hiç merak etmediysen bile şimdi hoodie’nin mütevazı başlangıcından günümüzdeki statüsüne kadar ilginç tarihini keşfederken zamanda bir yolculuğa çıkabilirsin.

Aradığın hoodie Boyner’de seni bekliyor!

Hoodie Nedir?

Hoodie, yani kapüşonlu sweatshirtler, başı örtebilecek şekilde sıkıca çekilebilen bir kapüşonla karakterizedir. Genellikle ön kısmında geniş bir cep bulunan, pamuk ya da polar gibi sıcak kumaşlardan yapılmış üst giyim parçasıdır. Kimi zaman fermuarlı ama çoğu zaman fermuarsız ve oversize olan hoodieler, özellikle rahatlıkları ve günlük tarzlarıyla sevilen, soğuk havalarda sokak stilinde mükemmel olan parçalardır.

Hoodie Nasıl Bulundu?

Neredeyse Orta Çağ’a kadar uzanan bir tarihe sahip olan kapüşonlu pelerinler, zaman içinde pratik bir hal alarak kısalan boyları ve gelişen kumaşlarıyla günümüze kadar geldi.  Hepimizin gardırobunda olan modern hoodie, bildiğimiz şekliyle 1930’larda spor giyim ürünleriyle tanınan Champion Products tarafından icat edildi. İlk olarak soğuk depolarda çalışan işçiler için pratik iş giysisi olarak tasarlanan hoodie, zamanla sporcular arasında popülerlik kazandı ve nihayetinde yaygın bir moda ürünü haline geldi. Champion’ın tasarladığı ilk hoodie, günümüzdeki ikonik kapüşon ve ön cep tasarımını içeriyordu. Gelecekteki giysilerin standartlarını da bu tasarım belirleyecekti.

Hoodie Kültürünün Tarihi

1970’ler ve 1980’lerde hoodie, hip-hop, kaykay, sörf ve sokak giyimi gibi çeşitli alt kültürlerle ilişkilendirildi. Run-D.M.C. ve LL Cool J gibi ikonlar, hoodie’nin kentsel tarz ve isyanın bir sembolü olarak popülerleşmesine yardımcı oldu. Bu süre zarfında kapüşonlu sweatshirt’ün popülaritesinde en önemli nokta, gişe rekorları kıran Rocky filmindeki ikonik görünümüydü. Bu dönemde, hoodie gençlik kültürü ile özdeşleşti ve sıkça kendini ifade etmenin bir yolu olarak giyildi. Hatta üniversitelerin logolarını taşıyan kapüşonlu sweatshirtler de bu dönemde daha çok üretilmeye başlandı. 1990’lara gelindiğinde kapüşonlu üst bir izolasyon sembolüne, akademik ruhun bir ifadesine ve çeşitli moda koleksiyonlarının kilit parçasına dönüştü. Özellikle hip-hop müziğinin artan popülaritesinden ilham alan hoodie’ler Giorgio Armani, Tommy Hilfiger ve Ralph Lauren gibi tasarımcıların şehirli görünümü benimsemesiyle podyuma da taşınmış oldu. 90’lı yıllardan itibaren de hoodie ismi kullanılmaya başlandı.

2000’lerde, hoodie bir dönüşüm geçirdi ve muhalif bir sembolden ana akım bir moda ifadesine dönüştü. Ünlü tasarımcılar hoodie’yi lüks statüsüne yükselterek koleksiyonlarına dahil etmeye başladı. Ünlüler ve moda ikonları hoodie akımını adeta kucakladı! Örneğin, Juicy Couture’un fermuarlı hoodie’lerini sık sık giyen Paris Hilton, hepimizin hafızasında yer etti.

2010’lu yıllara geldiğimizde hoodie, ofislerin resmi giyim koduna oranla daha rahat çalışma ortamlarına sahip teknoloji şirketlerinin çalışanları tarafından en sık tercih edilen giyim ürünü oldu. Mark Zuckerberg’in gardırobunda sadece gri tişörtler ve siyah hoodieler olmasından bahsetmesi de bu akımın alevlenmesinin en büyük sebeplerinden biriydi. Yeni nesil hem sokakta hem ofiste hoodie’yi ilk sıraya koyuyordu!

Bugün, hoodie her zamankinden daha popüler. Özellikle pandemi sonrası evden çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde hoodie, zamanın ötesinde bir cazibe ile konfor ve moda arasındaki boşluğu dolduruyor.

Hoodie’yi Modaya Uygun Nasıl Giyeriz?

Katmanlar: Hoodie’ni bir gömlek üzerine veya bir deri ceket altına katmanlamayı deneyerek şık, çok boyutlu bir görünüm elde edebilirsin.

Aksesuarlar: Hoodie giydiğinde tamamen spor tercihler yapmak yerine görünüme kişisel imzanı atmak için dikkat çeken takılar, bir bere veya bir atkı gibi aksesuarlar kullanabilirsin.

Karıştır & Yakıştır: Hoodie’ni günün her anına uydurabilirsin; kot pantolon, tayt veya hatta bir etekle kombinleyerek her durum için çeşitli ve şık kıyafetler oluştur. İstersen elbiseni de bir hoodie ile tamamla!

Ayakkabılar: Hoodie kombinini doğru ayakkabılarla tamamlamak ve casual bir görünüm oluşturmak için spor ayakkabılar olmazsa olmazdır. Spor terlikler, babetler ve bilekte biten botlar da hoodie görünümünü tamamlamaya yardımcı olur.

Tüm Fotoğraflar: Getty Images Türkiye

BOYNER

MOBİL UYGULAMALAR