Bu Cilt Problemleri Kalıcı Mı?

Günümüzde pek çok insanın, yaş fark etmeksizin genel problemlerinin başında cilt sorunları geliyor. Zamanın etkileri,  yanlış beslenme, yanlış ürün kullanımı, stres, çevresel ve genetik faktörler cildi oldukça yıpratıyor. Akne sorunu, cilt lekeleri, morluk ve egzema gibi olumsuzluklar estetik görünümümüzü ve psikolojimizi bozabiliyor. Bazı cilt problemlerini çözmek diğerlerine göre daha zor olabiliyor. Bu problemler kimi zaman çözümsüz de kalabiliyor. Peki bu problemler hangileri?

Göz Altı Torbaları ve Morlukları

Göz altı torbaları çoğunlukla yaşla birlikte alt göz kapaklarında belirgin hale gelen bir yağ çıkıntısından kaynaklanır. Biraz yerçekimi, kolajen kaybı, kırışıklıklar ve genetik etkiler de bu torbaların belirginleşmesinin sebepleri arasında yer alıyor. Göz altı torbalarını kalıcı olarak ortadan kaldıramazsın, aynı zamanda göz kremlerinin ve maskelerinin çoğu yardımcı da olmaz. Bununla birlikte, şişliği, morluğu ve kabarık görünümü azaltmak için yapabileceğin şeyler tabii ki var. Örneğin; kafanı daha yüksekte tutarak uyumak, alınan tuz miktarını azaltmak yapabileceklerin arasında yer alıyor. Alkol kullanımı da göz altı torbalarına sebep olduğu biliniyor. Eğer daha büyük değişimler istersen brefolasti işlemini değerlendirebilirsin. Peki, ya göz altı morlukları için neler yapmalısın? Göz altı morlukları, alt göz kapaklarının altında koyu halkalar şeklinde ortaya çıkan durum, yaygın olarak görülen bir durum. Uykusuzluk, göz yorgunluğu, alerjiler, dehidrasyon, genetik, güneşe aşırı maruziyet gibi çoğu neden göz altı morluğuna sebep olabilir. Peki, neler yapmalıyız? Göz altı morluklarının geçmesi için yeterli miktarda uyumak, uyurken başın yüksekte olması, bol sıvı tüketmek, aşırı güneşte kalmamak  gibi yaşam tarzı değişiklikleri etkili olacaktır.

Deri Çatlakları

Cildin altındaki kalın doku tabakası dermis, gerilme ve yırtılma durumunda ortaya çıkar ve bu da çatlaklara sebep olur. Aslında bir nevi yara izleri olduklarından zaman içinde azalmaları mümkün ama tamamen yok etmek imkansız. Hızlı kilo alıp verme durumları, kasları aniden ve aşırı geliştiren egzersizler, ergenlik döneminde kas yapısının değişmesi, gebelik, hormonal değişimler, vücuttaki su oranının yetersiz olması, kronik karaciğer hastalıkları ve genetik yatkınlıklar gibi birçok neden çatlağa sebep olabilir. Kollajen desteği veya yine ciddi durumlar için lazer tedavisi görünümün azalması konusunda  yardımcı olabilir. Aslında çatlaklar, son dönemde kimsenin göstermekten çekinmediği izlere dönüştü diyebiliriz.

Melazma

Bir başka yaygın ve kronik cilt problemi olan melazma, koyu yüz pigmentasyonunu ifade eder. Bilinen tetikleyiciler arasında güneşe maruz kalma (en önemli ve önlenebilir risk faktörü), hamilelik (pigmentler doğumdan birkaç ay sonra kaybolur) ve doğum kontrolü gibi hormon tedavileri var. Bu arada ten rengi koyu olanlarda görülme riski daha yüksek. Melazma, pigmentlerin yerleşim yerine göre üç tipe ayrılıyor; yüzeysel, derin ya da her ikisinin beraber olduğu (miks). Tedavisi zor ve zaman alan bir durum olabilir ama en azından üzerine yapılan araştırmalar devam ediyor. Doktor kontrolünde tedaviler olsa da en önemli korunma aracı yüksek faktörlü güneş kremi. Bunun yanı sıra cildine ve lekene uygun olan kimyasal soyucular, lazer tedavilerinden bir ya da birkaçı doktor kontrolünde uygulanabilir.

Egzema

Egzama, yani atopik dermatit, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve kızarıklık, kaşıntı, şişlik, veziküller gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Aslında basit bir hastalık gibi görünür ama oluşturduğu kaşıntılarla oldukça rahatsızlık verir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Gıda alerjilerinden, çevresel faktörlere ve strese kadar hemen hemen her şeyden kaynaklanabilir ve tetiklenebilir. Fakat iyi haber, egzama için birçok tedavi çeşidi var. Tabii geri dönmeyeceği garantisi yok ve herkesin tedaviye verdiği tepki farklı olabiliyor. Yoğun nemlendirici uygulamasıyla en azından şikayetlerin azalabilir. Cilt yüzeyindeki kaşıntı ve kızarıklığa yönelik steroid içeren kremler kullanılabilir.

Akne

Akne yani sivilce herkes tarafından bilinen ve sık rastlanan cilt problemlerinden biri. Cildin orta tabakasında bulunan sebum kanallarının tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Genellikle ergenlikte tanıştığımız akneler bazen yıllarca cildimizi terk etmeyebiliyor. Cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünlerinin kullanımı, fazla güneşe maruz kalma, beslenme alışkanlıkları gibi sebepler akneye yol açabilir. Peki, akne nasıl tedavi edilir? Akne gibi yaygın görülen bir hastalıkta birçok tedavi yöntemi mevcut. Hafif aknelerde sadece yıkama ürünleri ve kremler yeterli olurken, orta-ağır ve hormonal aknelerde ağızdan hap kullanımı uygulanır. Tabii bu doktor kontrolünde olmalıdır. Bunların dışında lazer, kimyasal cilt soyma, akne peelingi, deri içine iğneyle ilaç verilmesi de tedavi yöntemleri arasında yer almakta.

Tüm Fotoğraflar: Getty Images Türkiye ve Shutterstock

BOYNER

MOBİL UYGULAMALAR