Şimdi Balık Yeme Zamanı: Pişirmenin ve Kokuyu Önlemenin Püf Noktaları

Balığın yağlandığı, lezzetli hale geldiği ve en çok faydalandığımız kış aylarındayız. Balık sevmeyen insan nadir de olsa var. İlla ki her evde balık seven birileri vardır değil mi? Biz de bu yazımızda evde balık pişirmenin inceliklerini ve balık kokusundan kurtulmanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

Balığı kızartma olarak pişirebildiğin gibi kağıda sararak, tepsiye koyarak, tuzla kaplayarak, fırında az suyla buğulama olarak da pişirebilirsin. Izgara olarak ğişirmek ise en basiti, sağlıklı ve lezzetli  yöntemlerden bir. Bazı zamanlarda balığı değişik şekillerde fırında pişirmeyi de tercih edebilirsin. Hem leziz hem de pratik bir tarif paylaşmak istiyoruz.

Fileto şekilde aldığın somon veya levrek balığını tepsinin üzerine sermiş olduğun yağlı kağıdın üzerine yay. Sivri biberi, domates ve soğanı kuşbaşı şeklinde doğraya. Bu malzemeye tuz, karabiber, sarımsak, pul biber ve defne yaprağı ekleyerek bir kabın içerisinde harmanla. Karışımı balığın içine doldurup içine de bir kaşık tereyağı koy. Yağlı kağıt içinde rulo şeklinde balığı sarıp, tepsiye veya kiremite koyup önceden ısıtılmış fırına ver. İçerisinde ki defne yaprağı sayesinde hem kokusunu alacaksın, hem de nefis lezzetli ve sağlıklı bir balık pişirmiş olacaksın.

Eğer elektrikli ızgarada pişiriceksen, önce derisiz yüzeyini pişirmende fayda var. Çünkü eğer balığın yağlı bir balık ise uskumru, palamut gibi derili kısım pişerken çok fazla yağ bırakıyor. Balığı ızgarada bütün olarak, pullarını ve derisini çıkarmadan pişirmek en güzeli. Püf nokta ise ızgara da fırın gibi önceden ısıtılmalı. Eğer mangalda ve mangal telinde pişireceksen, mangal telinin her tarafını soğan ile fırçalamalısın. Bu balığın tele yapışmasını önleyecek.

Eğer balığın az yağlı bir balık ise zeytinyağı, tane karabiber ve defne yapraklarının olduğu bir kapta en az 1 saat marine etmeli ve dinlendirdikten sonra ızgaraya dizmelisin. Akdeniz ülkelerinde ise balığın üzerine çizgi atmak, çizgi olan yerlere yağ sürmek yaygın ama bu şekilde balığı ters çevirdiğinde öz suyunu kaybedebilirsin. Bu arada aslında mangalın lezzetini hiçbir pişirme aracı vermez. Ama elektrikli veya doğal gazlı ızgarada da balık pişirmek lezzetli oluyor.

Diyet Yapanlar İçin Önerimiz: Buğlama

Halka halka doğranmış soğanları tencereye yada fırın tepsisine diz, üzerine istersen patates dilimleride de koyabilirsin. Bir kaç domates dilimi de güzel bir tat verecek. Temizlenmiş balığını malzemelerin üzerine yay, tuzu, limon dilimlerini, karabiberi ve pulbiberi de üzerine ekle. Çok az da su ilave et ve ocakta tencerede veya fırında pişir.  Üzerine hafif zeytinyağı da gezdirebilirsin.

Balık pişirirken evdeki kötü kokuları önleyecek 10 püf nokta:

  1. Balığı kızartırken bir tencerede sirkeli su kaynatman kokuyu alacaktır.
  2. Balık kızarttıktan sonra bir tencerene su koy, suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu ve hoş bir koku vermesi için de bir iki tane defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyip suyu kaynat. Bu mutfağındaki balık kokusunu alıp güzel kokmasını sağlayacaktır.
  3. Balığı kızartırken bir tencereye su koy ve içerisine vanilya koyup kaynatırsanat. Bu balık kokusunu bastıracak ve mutfağın mis gibi vanilya kokacak.
  4. Tavadaki kızgın yağın içerisine 3-4 dilim limon ve bir kaç tane defne yaprağı koyabilirsin.
  5. Izgaradaki balıkların arasına defne yaprakları yerleştirebilirsin.
  6. Kızartma yağının içine birkaç dal maydanoz atmak da etkili olacaktır.
  7. Kokudan kurtulmanın diğer bir pratik yolu da ocakta limon kabuğu yakmaktır.
  8. Pişirme işlemi bittikten sonra tercih edeceğin hoş kokulu bir tütsü yakabilirsin.
  9. Teflon tavada kuru çay kavur, biraz duman çıkar ama kokuyu alır.
  10. Eğer balık kokusu eline bulaştıysa limonu ortadan ikiye bölerek eline sürt. Sonra da ellerini soğuk suyla yıka.

Önemli Nokta: En önemlisi pişirme işlemi bittikten sonra kızartma tavasını hemen yıkamaktır.

Tüm Fotoğraflar: Getty Images Türkiye

BOYNER

MOBİL UYGULAMALAR