Vazgeçemediğimiz Taytın Tarihçesi

Yılların vazgeçilmezi, biz kadınların baş kurtarıcısı taytların tarihini hiç merak ettiniz mi? Hayatımıza nasıl ve ne zaman girdiler? Moda dünyasını ne zaman etikleri altına aldılar? Taytları nasıl kombinlemek gerekiyor? Tüm bu soruların cevabını hazırladığımız bu yazının içinde bulacaksın. Tayt, Orta Çağ’da bacakları sıcak tutma amacıyla giyilen bir kıyafetti. Altın iplikli ve değerli taşlarla bezeli taytlar ise Rönesans zamanı kraliyet aileleri tarafından tercih ediliyordu. Tayt, İkinci Dünya Savaşı’nda askerlerin giydiği bir üniforma olmasıyla 1950’lerde kadınların dolabında girmeye başladı. Taytın genel kullanımı, 1960’lı yıllardan bu yana, kadınların bacaklarını saran, bacakları sıcak tutan bir kıyafet olarak biliniyor. Andy Warhol’un ilham perisi Edie Segdwick ve Fransız sinema dünyasının sessiz güzeli Jean Sebekrg, taytı günlük hayatımızın bir parçası haline getirenler arasında yer alıyor. Ayrıca Audrey Hepburn’ün oynadığı New York’ta başlayıp Paris’te biten bir masal olan Funny Face filmi de, siyah taytın sinema dünyasına adım attığı ilk film olabilir.

Popüler Hale Gelmesi

Peki, bu parçalar nasıl popüler oldu ve moda dünyasını etkisi altına aldı? Taytları, tunik ve uzun tişörtlerle kombinlemek 60’lardan kalan bir alışkanlık. Tayt diyince bizim aklımıza gelen ilk görünüm muhtemelen başrolünde Olivia Newton-John’un rol aldığı ‘Grease’ filminde Jane Fonda’nın aerobik kıyafetleri… Sencde de öyle değil mi? 1980’lere, aerobik ve tayt damga vurdu. Ünlü modacı Azzedine Alaïa, kadınların vücut hatlarını ortaya koyan bir tasarımı yeniden yorumlayarak, moda dünyasına tekrar kazandırmaya karar verdi ve bunda da oldukça başarılı oldu. Tayt, 1980’lerde yakaladığı yükselişi ilerleyen yıllarda canlı tutamadı. O yıllardan sonra hep hayatımızda olsalar da gardıroplarımızın vazgeçilmezleri değillerdi. 2006 yılında ünlü modacı Donna Karan, koleksiyonunda tayta yer verince unuttuğumuz eski dost tekrar moda dünyasına ve hayatımıza girmeye başladı.

Tayt Giymenin Püf Noktaları

Taytın sanayakışmadığını düşünüyorsan endişelenme. Ufak tefek hilelerle tayt her ortama ve her kadına yakışabilir hale gelebilir.  Özel bir davete mi katılacaksın? Düz siyah bir taytı, uzun bir tişört ve oversize bir blazer ile kombinleyip, zarif bir stilleto ile tamamlayabilirsin. Böylelikle ortaya feminen ve göz alıcı kombinler çıkabilir. Veya aynı kombini oversize bir gömlekle da yapabilirsiniz. Şayet kalçalıysan bu sayede onları da kamufle etmiş olursun.

Spor Kombinler

Tayt, bir tişörtle de giyilebilir, sweatshirt ya da kazak gibi uzun parçalarla da… Şayet tüm gününü taytla ve aynı kombinle geçireceksen, rahat ve spor bir kombin yaratmalısın. Bunun için tişört üzerine deri ceket ve spor ayakkabı tam da sana uygun bir tercih olacak. Ayrıca uzun paltolar ve klasik trençkotlarla da vücut hatlarına bir doz zarafet katabilirsin.

Deri Taytın Dönüşü

Taytlar gördüğün gibi çok amaçlı kullanımlar için en ideal parçalardan… Hem spor ve hem şık olabiliyor. Moda dünyasının asi ve çekici parçalarının başında gelen deri, gardıroplarımızdan eksik etmediğimiz kumaş çeşitlerinden biri. Gelelim deri taytların kombinlenmesine… Deri taytlar son derece canlı ve parlak yapıya sahipler. Düz veya ekoseli üstlerle kombinleyebilirsin. Desenli gömleklerle sportif, sade gömleklerle de şık bir stil yaratabilirsin. Ayrıca oversize salaş kazaklar, postallar veya çizmeler da deri taytları tamamlayacak en cool parçalardan. Biraz iddialı olmak istiyorsan da deri bir bomber ceket etkili bir tercih olacak.

İddialı Desenler

Gelelim desenlere… Eğer iddalı bir görünüm yaratmak istiyorsan desenli taytları dercih edebilirsin. Ama şimdiden uyaralım karmaşadan da uzak durman gerek. Örneğin: Leopar desenli bir taytı toprak tonlarda üsterle ve montlarla tamamlamalısın ki göz yormayan bir kombin ortaya çıksın. Hatta şöyle söyleyelim bütün kıyafet ve aksesuarlarınızı düz ve tek renk seçmende fayda var. Unutma ki aynı zamanda hem üst parçada, hem de alt parçada öne desen tercih edersen aşırı bir görüntü ortaya çıkar.

BOYNER

MOBİL UYGULAMALAR