Yeni Yıl Ruhuna Özel 3 Tarif

Yeni yıl ruhuna özel 3 tarif seni bekliyor. Geri sayım başladı! Yılbaşı günü evine gelen misafirleri zencefilli kurabiyelerin, lezzetli kek ve pastaların mis kokusuyla karşılamaya ne dersin? Bu tariflerin püf noktalarına dikkat ederek kendi mutfağında profesyonel pastane görünümü ve lezzeti yakalayabilirsin! Bu lezzetleri minik kavanozlarda veya teneke kutularda sevdiklerine yılbaşı hediyesi olarak da verebilirsin. Bu tariflerin tadını yılbaşından sonra akşam üstü kitap okurken çayın yanında, gece film veya dizi izlerken ise sıcak çikolata veya süt eşliğinde çıkarabilirsin.

Tariflere geçmeden önce püf noktalara göz atmayı unutma!

  • Pasta malzemeleri satan dükkanlardan yılbaşına özgü kurabiye kalıpları edin. Gingerbreadman denilen kurabiye adam kalıbı olmazsa olmazın. Bunun yanına yıldız, kar tanesi, çam ağacı gibi figürleri mutlaka ekle. Yeni yıl dilekleriniz için de birer şekil seçmeyi unutma: Aşk dolu bir yıl için kalp, bol seyahat için belki bir uçak?
  • Kurabiye hamurunu karıştırdıktan sonra streç filme sarıp 2 saat beklet, kurabiye kalıplarıyla şekil verin. Sonrasında da tepsiye dizip en az 30 dakika buzdolabında bekletirsen pişerken kurabiyelerin şeklinin bozulmasını önlersin.
  • Kurabiyeleri, keki ve pastayı süslemek için yenilebilir şekerler, renkli süslemeler, royal icing, pudra şekeri ve erimiş çikolata kullanabilirsin.
  • Yılbaşı ağacını kendi yaptığın kurabiyelerle süslemek istersen kurabiyeyi fırınlamadan önce asmak istediğin yerinden bir pipetle del. Piştikten sonra tamamen soğuduğuna emin olunca kurdele geçirip ağacına asabilirsin.
  • Zencefilli kurabiyeler uzun ömürlü olur, hem de bekledikçe lezzetlenir. Kurabiyelerinizi pişirdikten sonra ağzı kapalı bir kavanozda 15-20 gün süreyle muhafaza edebilirsiniz.

Gingerbread Cookie (Zencefilli Kurabiye) Tarifi

Yaklaşık 25 kurabiye için

145 gr tereyağı

150 gr esmer şeker

190 ml pekmez

1 yumurta

1 çay kaşığı vanilya özütü

440 gr un

½ çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı toz zencefil

½ çay kaşığı karanfil

½ çay kaşığı muskat

Hazırlanışı:

Fırınını önceden 175°C’ye ısıt. Oda sıcaklığındaki tereyağını önce tek başına mikserle çırp, sonra teker teker şekeri ve pekmezi ekle. Tamamen karıştıktan sonra yumurtayı ve vanilya özütünü ekleyerek karıştırmaya devam et. Ayrı bir kaba unu al; karbonat, tuz ve tüm baharatları içine ekle. Tel çırpıcıyla karıştırıp tüm baharatların unun içinde homojen bir şekilde dağıldığına emin ol. Mikseri en düşük hıza getirerek kuru karışımı azar azar tereyağlı karışımın içine kat. Tamamen birbirine karıştığına emin olduktan sonra hamuru olabildiğince yassı bir hale getirip streç filme sar, en az 1 saat dinlenmek üzere buzdolabına kaldır. Soğuyan hamuru unladığın tezgâha merdaneyle 6 mm inceliğinde aç, kalıplarla şekil ver, elinin ısısına fazla temas ettirmeden yağlı kâğıt serdiğin tepsiye aktar. Fırına vermeden önce tepsiye dizdiğin kurabiyeleri 30 dakika daha buzdolabında soğut. Önceden ısınmış fırında 8 dakika pişir. Tamamen soğuduktan sonra tepsiden alıp zevkine göre süsle.

Panettone Tarifi

Ön Maya İçin:

80 gr ekşi maya ekmek hamuru

80 gr yüksek proteinli un

50 gr su

1.Hamur İçin:

400 gr yüksek proteinli un

150 gr toz şeker

175 gr ılık su

190 gr ön maya

200 gr yumurta sarısı

170 gr tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında, yumuşak)

2.Hamur İçin:

100 gr normal un

35 gr toz şeker

60 gr yumurta sarısı

60 gr tereyağı (oda sıcaklığında, yumuşak)

20 gr bal

12 gr tuz

1 adet vanilya çubuğu (tohumları)

1 adet portakal kabuğu rendesi

1 adet limon kabuğu rendesi

100 gr portakal şekerlemesi

100 gr kuru üzüm (5 dakika ıslanmış, süzülmüş)

100 gr fındık

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı krema

4 tatlı kaşığı tereyağı (soğuk)

Hazırlanışı:

Panettone; zahmetli olması nedeniyle senede bir kez, yılbaşı klasiği olarak pişirilen oldukça kabarık bir ekmek/kek türü. İtalya ve çevresinde sıklıkla tüketilen ekmeğin yapımı açıkçası ciddi sabır istiyor. Öncelikle ön maya kısmını anlatalım: bir kavanoz ya da derin bir cam sürahide önce oda sıcaklığındaki suyun içerisinde ekmek hamurunu tahta kaşıkla karıştır, unu ekleyip karıştır ve üzerini streçleyip karanlık bir yerde yaklaşık 3 katına çıkana kadar 3-4 saat dinlendir. Eğer ekşi mayan varsa, bu işlemi bir gün önceden az miktarda (30 gram) mayayı her üç saatte bir 30 gram unla başlayıp, un miktarını 50 ve 80 gramla devam ettirip su miktarını da sırayla 20-35-50 gramlık su ilaveleriyle besleyerek hazır hale getirebilirsin.

Birinci hamur için; ilk olarak ılık su ve şekeri, ayrı bir kapta şeker eriyene kadar karıştır. Unu kanca ucu takılı miksere al, içine şekerli su ve yumurta sarılarının yarısını koyup yaklaşık 15 dakika elastik bir hal alana kadar orta devirde çalıştır. Ardından ön mayayı ve kalan yumurta sarılarını da ekleyip yaklaşık 10 dakika daha karıştırmaya devam et. Hamur pürüzsüz ve elastik halini yenide kazanınca yumuşak tereyağını azar azar içine yedir, her bir parça tamamen kaybolmadan yeni tereyağı ekleme. Hamuru derin bir kaseye al ve üstünü streçleyip, karanlık ve oda sıcaklığında, hamur 3 katına çıkana kadar yaklaşık 12-14 saat mayala.

İkinci ve son hamur için mayalanan hamuru stand mikserin haznesine aktar, kanca ucunu takıp düşük devirde karıştırmaya başla. İlk olarak unu ekleyip hızı orta devire getir ve yaklaşık 15 dakika yoğur. Hamur tamamen pürüzsüzleşince, şeker ve yumurta sarılarını içine azar azar yedirerek ekle. Hamur yumurta sarılarıyla bütünleşince bal, tuz, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı ekle. Bu aşamada koyduğun ürünlerin aynı yerde birikmediklerinden emin olman lazım. Orta devirde yoğurma işlemine 5 dakika daha devam et. Oda sıcaklığındaki tereyağı yine azar azar ve tamamen kaybolana kadar hamura yedir. Son olarak kuru üzüm, portakal şekerlemeleri ve fındıkları ekleyip, eşit dağılana kadar düşük devirde karıştır.

Hamuru ahşap bir tezgâha aktarın ve 90 dakika dinlendir. Dinlenen hamuru ortadan ikiye kes ve avcunu tereyağı ile hafifçe yağlayıp, kenarlardan alta doğru yuvarlayıp üstünü gergin bir hale getirdikten sonra tabanı 17 santimetre ve yüksekliği 11 santimetre olan panettone kalıplarına yerleştir. Kalıpları oda sıcaklığında kalıbın dörtte üçünü doldurana kadar yaklaşık 4-6 saat mayalanmaya bırak. Hamurların üstünü bıçakla artı şeklinde kes, üstlerine yumurta sarısı ve krema karışımı sür, ortalarına tereyağı koyduktan sonra önceden ısıtılmış 170 derecelik fanlı fırında yaklaşık 45-50 dakika pişir. Piştiğinden tam emin olmak için mutfak termometresi kullanarak 96 santigrat dereceye ulaştıktan sonra fırından al. Panettoneler sıcakken tabanlarından ahşap şişler geçirip kendilerinden yüksek bir yere ters çevirip as. Bu aşamada üst kısmının yere temas etmemesi çok önemli. Bu şekilde yaklaşık 12 saat bekledikten sonra ters çevirip şişleri çıkar. Afiyet olsun!

Naked Pasta Tarifi

Keki için:

4 adet yumurta

1+1/3 su bardağı şeker

1+1/3 su bardağı sıvı yağ

1+1/3 su bardağı süt

1 paket vanilin

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

Pastacı Kreması İçin:

1 paket hazır pastacı kreması

1,5 su bardağı süt

Aralarına:

1 kase damla çikolata

Krem Şanti İçin:

1 paket toz krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

Hazırlanışı:

İlk olarak yumurta ve şekeri çırp. Sonra kuru malzemeleri eleyerek ekle ve nazikçe karıştır. Kelepçeli kalıba kek harcını döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika pişir. Pişen keki soğuduktan sonra enlemesine 3 kata ayır. Bu sırada pastacı kremasını tencerede pişir ve krem şantiyi de çırp. İlk kata pastacı kremasını yay ve üzerine damla çikolataları serp. Çevresine krem şanti ile daire şeklinde krema sık. 3 katı da aynı şekilde hazırla. Son aşamada ise pastanın her yerini krem şanti ile kapla. Üzerini arzuya göre biberiye yaprakları ve nar taneleri ile süsleyebilirsin.

BOYNER

MOBİL UYGULAMALAR